Održan 12. Simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

U Foči se na 12. simpozijumu hirurga Srbije i Srpske okupilo više od 100 ljekara iz 40 zdravstvenih ustanova sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope koji će tokom trodnevnog skupa razmijeniti iskustva i saznanja iz oblasti hirurgije i drugih medicinskih nauka. Eminentni stručnjaci predstavili su deset stručnih radova o oboljenjima i savremenim metodama liječenja kojima se bavi hirurgija.

Rekonstrukcija dojke kod pacijentkinja koje se operišu zbog karcinoma, laparoskopska hirurgija, liječenje tumora slijepog crijeva i trbušne maramice, razvoj grudne hirurgije-samo su  neke od tema koje su predstavili predavači.

Operacija rekonstrukcije dojke, koja se godinama uspješno primjenjuje u Institutu za onkologiju Vojvodine, odnedavno je uvedena i u Univerzitetskoj bolnici u Foči. O ovom hirurškom zahvatu, koji podrazumijeva i dobro obučen kadar, govorio je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, Zoran Radovanović:

-Rekonstrukcija dojke kod pacijentkinja koju mi godinama primjenjujemo u Institutu za onkologiju Vojvodine, a koju smo počeli da radimo i u Foči, daje dobre rezultate. Već smo dvije pacijentkinje operisali, uskoro i treću, tako da hirurgija na ovom prostoru prati trendove, još malo kaskamo za svijetom, ali znanje svakako imamo-rekao je Radovanović.

Iskustva rumunskih hirurga o primjeni laparoskopske operacije kile i prednostima ove metode liječenja kolegama je prenio Valeriju Surlin, hirurg Kliničke bolnice za hitne slučajeve iz rumunskog grada Krajove.

-Ove ogromne hernije su u porastu kod staračke populacije, zbog čega pacijenti imaju brojne poteškoće, a pomoću laparoskopske operacije dobijaju jako brzo potpuno izliječenje i oporavak-rekao je Surlin.

Jedan od ciljeva stručnog sastanka hururga u Foči upravo jeste približavanje hirurgije na prostorima Srpske i BiH evropskim standardima. Veliku pažnju na tom putu, pored nabavke savremene opreme, neophodno je posvetiti edukaciji kadra, ocjenjuju u Asocijaciji hirurga RS.

-Mi svakako potenciramo na edukaciji hirurga, a trenutno imamo jednog onkološkog maksilofacijalnog hirurga iz Foče na edukaciji u Japanu. Pokušavamo da uđemo u velike svjetske klinike, da pokupimo njihova iskustva da bismo ih ovdje primijenili, ali to nije samo pitanje ustanova, već čitavog sistema, ministarstva zdravlja i Fonda i svih institucija koji se bave opremanjem, infrastrukturom zdravstva i ovog kadra-rekao je Radmil Marić, predsjednik Asocijacije i direktor Univerzitetske bolnice u Foči.

Na simpozijumu je predstavljen i novi sistem edukacije ljekara, koji bi uskoro trebalo da počne da se primjenjuje širom BiH. O kakvom se sistemu radi pojasnio je predsjednik Asocijacije endoskopskih hirurga u BiH i hirurg Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Samir Delibegović:

-Riječ je o modularnom sistemu učenja, gdje se pomalo ugledamo na model koji je radila Srbija, pri čemu je ključnu ulogu igralo Ministarstvo zdravlja, a mi u BiH mislimo da to bude Asocijacija endoskopskih hirurga. U bolnicama koje nas prihvate, a prvo planiramo u Foči i državnoj bolnici u Sarajevu, da razvijamo vorkšopove, gdje bi nam dolazili predavači iz Srbije i Hravatske, da bismo razvili napredne laporoskopske metode na prostoru cijele BiH-pojasnio je Delibegović.

Prema riječima predsjednika Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda, Srbislava Kneževića, susreti hirurga koji se više od decenije održavaju u Foči umnogome doprinose usavršavanju kadrova, kao i liječenju pacijenata na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Pored Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda, simpozijum u Foči organizovali su Asocijacija hirurga Republike Srpske, Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica Foča.

 

 VIŠE INFORMACIJA MOŽETE DOBITI  OVDJE! 

 

You have Successfully Subscribed!