Održan XVII godišnji stručni sastanak Udruženja hirurga Republike Srpske i Udruženja gastroenterologa i hepatologa Republike Srpske

Udruženje hirurga Republike Srpske i Udruženje gastroenterologa i hepatologa Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, 25. novembra 2016. godine u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske održali su XVII godišnji stručni sastanak.

Pred sam početak skupa, predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske dr Zoran Aleksić je izjavio da je u RS broj oboljenih od karcinoma jetre u porastu, a glavni uzroci su ishrana, genetski poremećaji, stres, te posljedice rata. Dr Aleksić je naglasio da od karcinoma nema izlječenja, već je zavisno od njegovog stadijuma proporcijonalan i procenat petogodišnjeg preživljavanja, a u RS se pacijenti po pravilu javljaju u uznapredovalom stadijumu. „Problem je što se ne zna tačan uzročnik, već se borimo samo sa posljedicama karcinoma. U rijetkim slučajevima dolazi do izlječenja i to uglavno kod rane faze karcinoma debelog crijeva, a u svim drugim slučajevima radi se o produženju života ili poboljšanju njegovog kvaliteta“, pojasnio je dr Aleksić. Prema njegovim riječima rak jetre je veoma opasna bolest, jer je jetra podložna širenju karcinoma, ali je i velika pogodnost što se jako brzo obnavlja .

Predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske prof. dr Zdravko Marić rekao je da se u RS na godišnjem nivou može očekivati oko 350 hirurških zahvata zbog malignih bolesti jetre. On je dodao da hepatocelularni karcinom najčešće nastaje iz cirotične jetre, a njegovo prepoznavanje najčešće kasni što je jedan od glavnih razloga neuspjeha hirurškog liječenja. „Cilj nam je da ta vremenska granica bude što kraća, da bi bolesnici stizali na hirurško liječenje blagovremeno. Kada se pojave prvi simptomi kao što su žutica, voda u trbuhu, oštećenje centralnog nervnog sistema, to su kasni znaci oštećenja jetre i donose lošu prognozu“, pojasnio je prof. dr Marić. Prema njegovim riječima prava dijagnostika je porodični ljekar koji poznaje bolesnika i njegove toksnične navike.

Profesor hururgije sa Kliničkog centra Srbije prof. dr Miroslav Milićević ocijenio je da su maligniteti u porastu, a najveći problem je što je liječenje veoma skupo, zahtjeva velike materijalne resurse, opremu, te konstantno usavršavanje kadra. „Takva oboljenja se i češće dijagnostikuju, a uzroci leže i u izloženosti ratu i bombardovanju, kao i načinu života“, pojasnio je prof. dr Milićević.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Mirko Stanetić rekao je da cilj UKC RS da hirurgija u stručnom smislu stasava paraleleno sa rekonstrukcijom, kao i da se u novoizgrađenom Sjevernom krilu izvode vrhunske hirurški zahvati.

Skup je okupio gostujuće predavače iz Zavoda za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci, Hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, Klinike za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Srbije, kao i brojne ljekare različitih specijalnosti iz Republike Srpske, Federacije BiH, Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Teme koje su se razmatrale tokom ovog tradicionalnog, 17. po redu stručnog skupa su dijagnostičke i terapijske dileme ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma.

Osnovni cilj 17. po redu stručnog skupa je donošenje zajedničkih stavova o modalitetima dijagnostike i liječenja ove bolesti, te kreiranje preporuka koje će dva udruženja usaglasiti i poslati svim bolnicama i kliničkim centrima u Republici Srpskoj kako bi ostvarili jedinstveno liječenje i sinhronizovano upućivanje pacijenata u specijalizovane centre u kojima je moguće dalje liječenje ove bolesti.

 

 VIŠE INFORMACIJA MOŽETE DOBITI  OVDJE! 

 

You have Successfully Subscribed!