UDRUŽENJE HIRURGA RS: Karcinom sve učestaliji

Predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske Zdravko Marić rekao je da je sve više oboljelih od karcinoma, a najčešći u cijeloj populaciji je na plućima.

Marić je prije početka Međunarodnog stručnog sastanka hirurga o temi “Novi pristupi u liječenju malignih tumora trbušne šupljine i grudnog koša” rekao da je kod žena najučestaliji karcinom dojke, dok karcinom pankreasa ima veliku prevalencu.

Nakon rata na 100.000 stanovnika na godišnjem nivou obolijevalo je oko 20 bolesnika od karcinoma debelog crijeva, a sada je, kaže doktor, taj broj daleko iznad 50.

“Teško ga je zaustaviti, jer je hrana zagađena”, rekao je Marić novinarima.

On je naveo da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci prati trendove u liječenju karcinoma, te je nabavio aparat za radiofrekventnu ablaciju i resekciju, kao i aparat koji ispire trbušnu šupljinu tečnošću na temperaturi od 42 stepena sa citostaticima i pobošljava liječenje malignih boesti, pogotovo jajnika i kolorektalnog karcinoma i produžava život od godine do pet.

On je dodao da će na stručnom sastanku, između ostalog, načelnik Odjeljenja grudne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljane Tomaž Štupnik govoriti o transplataciji pluća, operacijama jednjaka i resekcijama pluća na endoskopski način, dok će on govoriti o neoperativnom liječenju karcinoma debelog crijeva.

Profesor sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra u Beogradu Dragutin Kecmanović rekao je da je kao posljedica ratova i bombardovanja sve veći broj oboljelih od tumora trbušne duplje, jer mu sa Kosova dolaze sve mlađi ljudi sa podmuklim stadijumima tumora.

On je naveo da će na skupu predstaviti svoj rad, odnosno metodu koju koristi 25 godina i koja treba da se uvede u UKC Srpske.

“To je metoda kojom se kod rasprostranjenosti tumora radi uklanjanje svih postojećih promjena u trbuhu i uključuje hemoterapija direktno u trbuh kojom se postižu dobri rezultati u preživljavanju pacijenata, posebno ginekoloških kod karcinoma jajnika”, naglasio je Kecmanović.

On je pojasnio da je ova metoda već uvedena u Bolnici Nevesinje, gdje posljednje tri godine obavlja te operacije i obučava mladi kadar.

“Za primarni karcinom jajnika ovom metodom postotak izlječenja je 80 odsto”, dodao je Kecmanović.

Načelnik Odjeljenja grudne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra u LJubljani Tomaž Štupnik rekao je da je prije nekoliko godina započeta saradnja sa UKC-om Srpske, istakavši da će on kolegama pokazati nove tehnike koje su sve teže za naučiti i još se razvijaju.

“Govoriću i o transplantaciji pluća. Od septembra prošle godine u našem centru napravili smo osam takvih. To je veliki zahvat za koji je potreban timski rad i koji mijenja život pacijenata”, dodao je Štupnik.

On je ocijenio kao odlično Odjeljenje za hirurgiju UKC-a Srpske.

Međunarodni stručni sastanak hirurga organizovalo je Udruženje hirurga Republike Srpske.

 

 

You have Successfully Subscribed!